Mulle Meck

Mulle Meck

Mulle Meck är svensk barnboksfigur med över 35 böcker. Han var också pionjär inom dataspel för barn, så kallade lek- och lärspel, där man ska ha roligt samtidigt som man lär sig saker. Han har också lekutställningar och en uppskattad utomhuslekplats.

Mulle Meck har skapats av författaren George Johansson och illustratören Jens Ahlbom. 

Vem är Mulle Meck?

Mulle Meck bor i ena änden av en väg med sin boxer Buffa. Mulle Meck samlar apparater, manicker, mojänger och molijoxer som han använder när han bygger saker. Under årens lopp har han byggt bilar, båtar, hus och till och med en rymdraktet.

Ända sedan den första boken kom ut 1993 har Mulle Meck på ett lätt och lustfyllt sätt lärt barn hur fordon och maskiner fungerar. Han lär också ut att det inte finns något gammalt skrot, bara gamla saker som kan användas på nya sätt. Han är påhittig och gillar att hjälpa sina många vänner. Mulle hörs ofta säga: "Om det finns ett problem i ena änden så måste det också finnas en lösning i den andra" och "Problem är bara lösningar i arbetskläder."

Mulle Meck i världen

Böckerna om Mulle Meck är översatt till många språk genom åren. Aktuellt är bland annat utgivning i Kina och Ukraina. Liksom Tyskland, där ett förlag har nylanserat Mulle Meck (Willy Werkel) för en ny generation tyska barn.

Mulle Meck har tidigare givits ut på norska, danska, finska, engelska, tyska, nederländska, arabiska, finska, estniska, turkiska, syd- och nordkurdiska, persiska, romani, ryska och nordsamiska.

I början döpte de utländska förlagen om Mulle Meck till olika namn på olika språk. Det kinesiska förlaget var först med att behålla Mulle Mecks namn på svenska och idag är det under namnet Mulle Meck som de flesta av dagens barn runt om i världen känner till honom.

Exempel på Mulle Meck på olika språk

Tyskland: Willy Werkel
England: Freddy Fixer
USA: Gary Gadget
Finland: Masa Mainio
Estland: Meistri-Märten
Danmark: Mik Mekanik
Norge: Martin Mekk
Nederländerna: Karel Klus
Belgium (Flemish) Miel Monteur
Kurdiska: Hoste Memo

 

 

sv_SESvenska